Hét wondermiddel tegen huidveroudering: retinol! Je hoort en leest er steeds meer over in commercials en advertenties. Het is een van de meest besproken ingrediënten in huidverzorging: terecht en onterecht. Retinol stimuleert celvernieuwing en vermindert rimpels. Maar raak niet verslaafd, want dan werkt het averechts. Heel erg averechts.
Eerst maar eens terug naar de basis. Wat is retinol precies? Retinol is een vorm van vitamine A, een krachtige werkstof in huidverzorging. Het helpt je huidcellen zichzelf te vernieuwen en werkt als een effectieve anti-aging oplossing. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen, wat de huid elastischer en steviger maakt. Maar het gebruik van retinol vraagt om zorgvuldigheid. Overmatig gebruik kan leiden tot roodheid, schilfering en overgevoeligheid, soms zelfs tot maanden nadat je het bent gaan gebruiken. Wat de meesten dan doen, is nóg meer retinol smeren wat leidt tot nóg meer irritatie. Het is belangrijk om te weten wanneer je moet opbouwen, pauzeren of zelfs stoppen. Experimenteer er dus zelf niet lustig op los.
Diepte maakt het verschil
Om echt resultaat te boeken, moet retinol de dieper gelegen huidlagen bereiken. Alleen daar zitten de levende cellen die baat hebben bij de werkzame stoffen. Merken zoals pH Formula zorgen ervoor dat retinol precies in de juiste cellen in de tweede huidlaag terechtkomt. Dit is essentieel voor het stimuleren van collageen en het aanpakken van pigmentatie of diepe rimpels. Ik verbaas me er soms over dat sommige producten wel € 200 kosten en de juiste samenstelling missen. Ze bevatten dan wel retinol maar blijven aan de oppervlakte, met minimaal effect. Dan blijft het pappen en nathouden.
Strengere regels
Tijdens de zwangerschap moet je helemaal geen retinol gebruiken, zowel in huidverzorging als in voeding met hoge concentraties vitamine A, zoals lever en eieren. Veiligheid gaat voor alles, en daarom juich ik de strengere EU-regels toe die het gebruik van pure retinol in producten beperken. Hoge concentraties retinol (zoals 1%) zullen waarschijnlijk niet meer toegestaan zijn, maar dat is geen slecht nieuws. Slimme formuleringen en geavanceerde technologie maken het mogelijk om met lagere concentraties toch geweldige resultaten te bereiken. pH Formula loopt hierin voorop en ontwikkelt producten die effectief en veilig zijn.
Veilig retinolgebruik
Wil je toch zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk, maar het is wel verstandig om dan te beginnen met lage concentraties, zoals 0,25% of 0,5%, en het gebruik geleidelijk te verhogen. Hydratatie is hierbij cruciaal, net als – en ik begin er weer over - een goede zonbescherming. Retinol maakt je huid gevoeliger voor UV-straling, dus SPF is een must. Gooi niet alles door elkaar. Retinol kan reageren op andere actieve werkstoffen, waardoor je huid explodeert. Dat wil je natuurlijk niet. En als laatste: luister naar je huid. Als je deze tips in acht neemt, is de kans kleiner dat je straks als een tomaat rondwandelt.
Persoonlijk advies
Retinol is inderdaad een wondermiddel, mits je het goed gebruikt. Maar er bestaat geen one-size-fits-all oplossing. Iedere huid is anders en vraagt om een andere benadering. Wat bij jouw buurvrouw werkt, kan bij jezelf anders uitpakken. Aan de hand van een huiddieptescan kijk ik met welke producten en behandelingen jouw huid gebaat is. En dan kan het best zijn dat ik
verschillende producten en merken adviseer die elkaar goed aanvullen. Of je nu fijne lijntjes, pigmentvlekken of diepe rimpels wilt aanpakken, ik zorg voor een aanpak die echt werkt.
Samen werken we aan een stralende, gezonde huid die past bij jou.
liefs
Torenmolen 14
7587 RN De Lutte
Tel.:
06-22618961