Heb je al last van opvliegers, krijg je er ook nog eens pigmentvlekken van! Niet alleen tijdens de overgang, maar ook tijdens een zwangerschap of als je aan de pil bent, staat je lijf stijf van de hormonen. Heel veel medicijnen zijn gebaseerd op hormonen. Pigmentvlekken liggen dus voortdurend op de loer. Hoe voorkom je ze of hoe kom je ervan af als je ze hebt.
Bescheidenheid siert de mens. Maar van dat principe stap ik nu – heel kort, hoor – even af. Wat wil nu het geval: afgelopen week had ik een cursus massage. Hartstikke interessant (daar komt nog wel een blog over). De cursusleider geeft trainingen over de hele wereld. Alle cursisten waren elkaars proefkonijn en degene die de training gaf, voelde en bestudeerde mijn huid. “Hoe oud ben je?” vroeg ze. “48,” antwoord ik. Aan mijn huid te zien en te voelen, dacht ze dat ik een stuk jonger was. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik (nog) geen vlekken of diepe rimpels heb. En dat heeft echt te maken met onderhoud en preventie. Sinds m’n 18e ben ik altijd al spastisch in de weer geweest met zonnecrème. Mijn vriendinnen verklaarden me vaak voor gek. Maar goed: 30 jaar later is het resultaat ernaar.
Creëer geen probleemhuid
Tuurlijk wordt mijn huid ook ouder en ook ik ben zwanger geweest, ben aan de pil geweest, zit in de overgang en heb wel eens medicatie met hormonen gehad. Ik ben telkens bezig geweest (en nu nog steeds) om mijn huid goed te onderhouden om pigmentvlekken te voorkomen. Voor iedereen geldt: voorkomen is beter dan genezen en dat lukt met producten maar is het kwaad al geschied, dan zijn nog altijd behandelingen mogelijk om die pigmentvlekken zoveel mogelijk te laten verdwijnen. Maar overdrijf niet. Je moet je huid niet zo hard aan het werk zetten dat deze geen weerstand meer heeft. Heb je geen huidproblemen? Creëer ze dan ook niet. Vaak volstaan dan een of twee behandelingen per jaar al.
Hoofdschuldige
Een hele intro van deze blog over pigmentvlekken. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn donkere (grijs, bruin, zwart) vlekken op de huid die ontstaan door een overproductie van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Je ziet ze meestal op de plekken die aan de zon zijn blootgesteld, zoals gezicht, handen en armen. Hoewel zonneschade vaak de hoofdschuldige is, spelen hormonen ook een cruciale rol bij de ontwikkeling van deze vlekken. Hormonen kunnen de productie van melanine beïnvloeden, vooral tijdens periodes van hormonale schommelingen zoals zwangerschap, het gebruik van anticonceptie, of de menopauze.
Melasma, zwangerschapsmasker
Een van de meest voorkomende vormen van hormonale hyperpigmentatie is melasma, ook bekend als het zwangerschapsmasker. Dit komt vaak voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap vanwege de verhoogde niveaus van oestrogeen en progesteron. De naam ‘masker’ verraadt het al: vlekken op het gezicht, vooral op de wangen, het voorhoofd, de neus en de bovenlip. Gelukkig heb ik zelf tijdens mijn zwangerschappen nooit last gehad van hormonale pigmentatie. Maar ik heb meerdere klanten die dat wel hebben ervaren.
Door de jaren heen heb ik hen veel advies gegeven om verergering te voorkomen en ook om bestaande vlekken te verminderen.
Pil verhoogt risico
Als anticonceptie is ‘De Pil’ lekker makkelijk, maar deze verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van pigmentvlekken. De synthetische hormonen in de anticonceptiepil kunnen dezelfde huidreactie veroorzaken als de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor hormonen in de menopauze, de overgang. In deze periode daalt het oestrogeenniveau, wat ook kan leiden tot veranderingen in de huidpigmentatie. Sommige vrouwen merken een toename van pigmentvlekken tijdens deze levensfase. En dan hebben we nog andere factoren als genetica, medicatie, en ontstekingen die ook bijdragen aan de ontwikkeling van pigmentvlekken. Het is vaak een samenspel van factoren die bepaalt hoe en waarom pigmentvlekken zich ontwikkelen.
Zonnebrandcrème en de juiste producten
Hormonen en pigmentvlekken, een ingewikkeld gedoe dus en eigenlijk geen pijl op te trekken. Ware het niet dat we er zelf toch nog wel wat aan kunnen doen. In ieder geval zo veel mogelijk voorkomen. Ten eerste is het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF essentieel. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van nieuwe vlekken, maar voorkomt ook dat bestaande vlekken donkerder worden door blootstelling aan de zon. Ten tweede is het belangrijk dat je de juiste producten met de juiste ingrediënten gebruikt. Producten met vitamine C, niacinamide, en hydrochinon kunnen helpen bij het verlichten van bestaande pigmentvlekken. Deze ingrediënten remmen de productie van melanine en bevorderen de celvernieuwing. Aan de hand van een huidanalyse kan ik je voorlichten welke producten je hiervoor het beste kunt gebruiken.
Minder vlekken, huid egaler
In mijn praktijk heb ik door de jaren heen mooie resultaten ervaren met onder andere peelings, microneedling, cold plasma en de T-away. Mijn peelings zijn speciaal ontwikkeld om het opstapelen van pigment in de opperhuid te verminderen. Daarnaast kan ik de T-away behandeling inzetten, een methode op hoge frequentie energiepulsen. De donkere vlekken verminderen, je huid wordt gladder en je tint egaler. Wil je het proces versnellen? Met skinneedling in combinatie met de producten van pHformula krijg je nog beter resultaat. Nieuw is de cold plasma behandeling. Deze innovatieve behandeling bevordert celvernieuwing en kan effectief zijn bij verschillende hyperpigmentatie. Deze huidverbeterende behandeling zorgt ervoor dat de celwand in de diepere huid meer doorlaatbaar is. Alle crèmes, serums en werkzame stoffen die je daarna opbrengt (bij mij in de praktijk, maar ook thuis) werken tussen 24 en 30% beter, gedurende 24 tot 36 uur.
Nou, dat klinkt toch allemaal veelbelovend, hè? Taaie info? Valt wel mee. Vind je het prettiger om van mij persoonlijk een toelichting te krijgen? Laat het me weten en we plannen vrijblijvend een afspraak in.
liefs
Torenmolen 14
7587 RN De Lutte
Tel.:
06-22618961