Over hydrateren en waarom we in het zwembad niet opzwellen
Veel water drinken! Dat is vaak het advies bij zomerse temperaturen. Minimaal 1,5 liter per dag en als je sport dan mag je wel 2 liter drinken. Het is belangrijk voor de werking van je vitale organen, je afvalstoffen worden dan beter afgevoerd. Voor je huid is hydrateren net zo belangrijk. Hydrateren betekent letterlijk ‘water toevoegen’, maar let op: hydrateren is niet hetzelfde als water drinken.
Lelijke, droge, verrimpelde, stugge en platte cellen
Vocht is belangrijk voor je huid. Het houdt je huid soepel, elastisch en zacht en daardoor zie je er jonger uit. Hiervoor is hyaluronzuur, een lichaamseigen stof, verantwoordelijk. Als je ouder wordt, wordt, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je lichaam af. Ja, en dan worden je cellen plat, droog, stug, verrimpeld en lelijk. Ik kan het niet mooier omschrijven, helaas 😉. En als ik nu eens 3 liter water per dag ga drinken? Vertraagt dat dan niet het ouderdomsproces? Nee, helaas niet. Het water dat we drinken, wordt gebruikt voor je organen, maar komt niet in je huidcellen terecht. Wat je wel kunt doen, is producten met hyaluronzuur gebruiken die het vochtgehalte in je huidcellen aanvullen. Forlle’d heeft bijvoorbeeld een product dat het vochtgehalte in je huid binnen 8 uur met maar liefst 70% verhoogt. Met een noodvaart dus, echt super, als je het mij vraagt. Je kunt ook twee keer week een extra vochtregulerend masker als een B3 of de Vita C Overnight Mask van pH Formula nemen. Dit zijn producten die je op je huid smeert. Als je dit combineert met Cellics Huidsuppletie pak je het vochtverlies van je huid ook nog eens van binnenuit goed aan. Dit voedingssupplement bevat een combinatie van Omega3 en collageenboosters met een hoge dosis aan hyaluronzuur.
Kraanwater, zeewater, zwembadwater: het droogt allemaal uit
En gewoon wat water op je huid smeren? Werkt dat dan niet? Nee, ook niet. Water is een groot molecuul dat op je huid blijft zitten of er gewoon weer vanaf rolt. Dat is maar goed ook, want stel dat je huid water kan opnemen, dan zouden we gigantisch opzwellen als we een duik in het zwembad nemen of onder de douche staan. Sterker nog: water heeft een uitdrogend effect! Dat komt omdat ons reguliere water niet 100% zuiver is. Ons kraanwater bijvoorbeeld zit vol met kalk. Dit heeft een schurend effect op je beschermende natuurlijke huidvetten en het kan huidirritaties veroorzaken. Daarom heb ik mijn praktijk een waterontharder. Het water bij mij uit de kraan is lekker zacht voor je huid. Maar ook het zout in zeewater en het chloor in zwembadwater hebben een uitdrogend effect op je huid. Hetzelfde geldt voor de airco als de luchtvochtigheid in de ruimte onvoldoende is, wat vaak zo is.
Na Spanje voelt m’n huid altijd zo lekker aan
Ook dat gezellige zomerse cocktailtje, rosétje of wit biertje komt het vochtgehalte in je huid niet ten goede. Wel jammer natuurlijk, maar alcohol heeft een uitdrogend effect op je huid. Het wordt nóg ingewikkelder: zelfs veel soorten alcohol die in huidverzorgingsproducten zitten, drogen je huid uit. Raar maar waar. Het gaat dan met name om denatured alcohol, ofwel alcohol denat die ervoor zorgt dat producten langer houdbaar blijven, maar ja, ook ervoor zorgt dat je huid uitdroogt. Die alcohol denat moet je dus niet hebben. Maar als ik terugkom van Spanje voelt m’n huid altijd zo fijn aan! Dat kan, maar juich niet te snel. In de vakantie lijkt het namelijk goed te gaan. Een tekort aan vocht in je huid stimuleert de aanmaak van talg. Na een week of 4 krijg je last van puistjes, pukkeltjes, acne en rosasea, het verouderingsproces is in volle vaart. Dit kun je dus voorkomen door lief voor je huid te zijn en deze volop te hydrateren.

Groetjes,
Torenmolen 14
7587 RN De Lutte
Tel.:
06-22618961