Wat zo lekker is aan vakantievieren? Telefoon aan de kant en alleen maar aandacht voor elkaar. Heerlijk! Ik was met mijn gezin in Tanzania deze zomer en tot mijn verbazing liepen daar zo’n beetje alle volwassenen met een telefoon rond. Wel iets anders dan bij ons: de ranger die ons begeleidde, vertelde dat er veel prepaid gaat. Is het tegoed op, dan ben je een tijdje telefoonloos.
Tja, we kunnen niet meer zonder telefoon. Handig om te bellen, appen, internetten, betalen, navigeren en weet ik wat nog meer. Maar wist je ook dat je telefoon blauw licht geeft? En dat is niet zo best. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van melatonine, het stofje dat ons slaperig maakt en helpt om ons in ons dag- en nachtritme te houden. De wereld is veranderd, we zitten meer op onze telefoon, tablets en tv. We verstoren ons ritme door continu op schermen te kijken. Nooit eerder werden onze ogen zoveel bloot gesteld aan blauw licht. En blauw licht is niet alleen schadelijk voor je slaapritme, het is ook superslecht voor je huid. En ik zou Cindy niet zijn om je daarop te wijzen 😉.
Allerlei ellende
Iedere kleur heeft zijn eigen frequentie of golflengte. Hoe korter de golflengte hoe meer energie er vrij komt. Blauw licht heeft een kortere golflengte waardoor het makkelijk wordt opgenomen door je ogen en huid. Het gaat zelfs zo diep in de huid dat het de dermis raakt. Dit is de huidlaag waar je collageen en elastine zich bevinden. Het langdurig blootstellen van je huid aan blauw licht beschadigt en veroudert je huid. Je kunt meer last krijgen van ontstekingen, pigmentvlekken en allerlei andere ellendige huidaandoeningen.
Geel licht is beter dan blauw licht
Je kunt je huid en ogen tegen blauw licht beschermen door je telefoon en tablets met een beschermlaagje (blauwlichtfilter) af te plakken. Je mobiel kan op de nachtmodus waardoor het blauw licht in geel licht verandert. Of je gaat natuurlijk wat minder vaak achter de computer of telefoon. Voor een goede nachtrust kijk je anderhalf uur voordat je naar bed gaat geen tv meer of niet op een scherm. Eet genoeg antioxidanten zoals groente en fruit als granaatappels, noten en zaden.
Lekker high
En, het klinkt gek, bescherm je huid met een breedspectrum aan spf die je in een goede zonnebrandcrème vindt. Dr. K Dermal Health Care heeft als enige cosmeticaproducent UV-A, UV-B en IRR en HEV bescherming in de dagcrème opgenomen. Deze stoffen beschermen tegen infrarood en blauw licht. Ook zit in die dagcreme cannabis, waardoor de huid zich meer ontspant. Het beschermt je huidmicrobioom. Bovendien word je er lekker high van. Nee, hoor, grapje, die grote hoeveelheden worden niet gebruikt. In de nachtcrème van dr. K zit gardenia jasminoides dat de huid beschermt bij blootstelling aan blauw licht. Dit voorkomt vroegtijdige huidveroudering.
Dus zit je veel achter een scherm of op je telefoon: bescherm je huid dan goed. Wel doen, hè? Want anders lopen we straks – met ons huidige schermgebruik – er allemaal als verschrompelde oude aardappels bij.
Groetjes,
Torenmolen 14
7587 RN De Lutte
Tel.:
06-22618961