Zon of geen zon, zomer of winter: als je er niets aan doet, is onze huid altijd bezig rimpels te maken
Als het Nederlands Elftal speelt, hebben we in Nederland 17 miljoen bondscoaches. En als het zonnetje schijnt, hebben we het gelijke aantal zonnebrandcrème-experts lijkt het wel. Ik overdrijf wel een beetje nu natuurlijk, maar er gaan wat berichten op sociale media rond waarin wordt gesteld dat zonnebrandcrème slecht of zelfs kankerverwekkend is. Daar wil ik wel iets over kwijt.
UV-A zorgt voor huidbeschadiging: óók in de winter
Eerst even een lesje UV-straling die de zon afgeeft. Deze is onder te verdelen in UV-A, UV-B en UV-C. Over de laatste en ook het meest schadelijke hebben we het nu even niet, omdat deze buiten de ozonlaag blijft. Gelukkig maar. UV-A staat voor aging ofwel veroudering en UV-B voor burning (auw, voor de pijnlijke en rode huid als je te lang in de zon gezeten hebt). Beide noem ik monstertjes, vervelende monstertjes. Vooral UV-A want die dringt diep in je huid en is schadelijk voor gezonde cellen. En nu helemaal opgelet: UV-A is het hele jaar door aanwezig, óók in de winter en óók wanneer het bewolkt is. Huidbeschadiging ligt dus het hele jaar door op de loer. Je moet dus all season long je huid goed en regelmatig insmeren met een goede zonnebrandcrème om huidveroudering, hyperpigmentatie en huidkanker te voorkomen. Niet alleen je wangen en neus, ook je voorhoofd, hals, decolleté en je handen.
Waarom je geen dagcrème waarin een SPF zit, moet gebruiken
Net als veel dermatologen maak ik me zorgen om mensen die gaan zonnebaden zonder zich in te smeren. Genieten van de zon is belangrijk, maar je moet er ook voorzichtig mee omgaan. Regelmatig insmeren hoort daarbij. Wat nu helemaal hip is, is de dagcrème waarin zonnebrandcrème zit. Veel merken promoten dit. Maar opgelet: deze moet je eigenlijk helemaal niet gebruiken. Zonnebrandcrème bevat namelijk een zwaar molecuul dat op je huid blijft liggen. Als je dus een dagcrème gebruikt waarin een SPF (Sun Protection Factor) in zit, werkt de dagcrème niet optimaal. Daarnaast zakken de zware moleculen van de zonnebrandcrème in de verpakking naar beneden waardoor de bescherming onstabiel wordt. Gebruik daarom altijd eerst een dagcrème, laat deze even intrekken en smeer daarna een dun laagje zonnebrandcrème erover heen.
SPF30 is eigenlijk SPF10
In Europa is het wettelijk vastgelegd dat 1/3 van de SPF bescherming moet bieden tegen UV-A (dus tegen huidbeschadiging). Heb je een crème waarop bijvoorbeeld SPF30 op de verpakking staat, dan is slechts een derde daarvan beschermend tegen UV-A. Eigenlijk praat je dan over SPF10, te laag als je het mij vraagt en erg misleidend. Laat je niet verleiden door marketingkreten op mooi vormgegeven verpakkingen. Die beschermen je huid niet, een goede zonnebrandcrème wel.
Eet je bruin
Ook van binnenuit kun je werken aan zonbescherming. Lekkere worteltjes, spinazie, broccoli en andere groene groenten bevatten veel vitamine A die je huid beschermt tegen de zon en ook de vitamine C uit citrusvruchten doet dat. Dus pers gerust zo’n fris sinaasappeltje uit iedere ochtend. Je huid is er blij mee. Niet zoveel zin in, dan kan ik je Cellics aanbevelen. Hierin zit het stofje astxanthine dat je cellen beschermd tegen de schadelijke effecten van zonlicht èn waardoor je (hier komt ie) ook nog eens sneller bruin wordt. Een win-win situatie dus.
Resumé: zolang je niet regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is.
Groetjes,
Torenmolen 14
7587 RN De Lutte
Tel.:
06-22618961