Wat je Moet weten: er is verschil tussen zonneallergie en warmteuitslag
Het hele jaar door hard aan het werk, vakantiekoffers pakken, racen naar de mediterrane zon en dan oefffff JEUK! en niet zo’n klein beetje ook. Je huid is opgezwollen en zit onder de rode bultjes. Herken je dit? Grote kans dat je dan last hebt van zonneallergie óf warmtebultjes. Ja, lieve zonaanbidders, er is een verschil.
Jeuk, rode bultjes, roodheid, een opgezwollen huid. Het zijn symptomen van zowel zonneallergie als warmteuitslag. Bij zonneallergie is er vaak sprake van een abnormale reactie op uv A of uv B dat zich in het voorjaar meestal al openbaart. Het ontstaat op plekken die direct in contact zijn met de zon, vaak op het decolleté. Medicijnen, cosmetica, oude zonnebrandcrème, parfum en eczeem kunnen zonneallergie verergeren. Meestal ontstaat het plotseling: klabats boem! Opeens is het er, hartstikke vervelend. Bij warmteuitslag of warmtebultjes krijg je die bultjes ook op plekken op je lijf waar de zon niet komt. Het kan zelfs ontstaan in de winter als je de verwarming een beetje te hoog zet (maar ik betwijfel of iemand met de huidige gasprijzen zich daaraan nog waagt 😉). Het verschil kan een leek niet zomaar zien. Het is wijs om daarnaar te laten kijken. Dat kan bij de huisarts, maar je kunt ook prima naar een huidexpert (mij bijvoorbeeld.)
Dikke lagen zonnebrandcrème werken juist averechts
Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze. En ook in dit geval is dat zo. Ben je gevoelig voor de zon, dan is het het beste om in het voorjaar voor de eerste zonnestralen uit al te starten om je huid zonproof te maken en voor te bereiden voor de Costa Brava. In februari/maart begin ik al met mijn klanten al om hun huid te trainen. Hiervoor gebruik ik de fantastische producten uit de zonnelijn van Esthederm. Is er geen zon, dan gebruik ik een speciale spray die de huid al laat wennen aan de zon. We laten die luie huid weer actief worden. En het klinkt gek, maar vaak is die huid juist lui geworden door het gebruik van de verkeerde en veel te dikke lagen zonnebrandcrème. Je sluit de huid af en de cellen daaronder vallen in slaap. Dubbele pech: èn je krijgt last van zonneallergie èn je wordt ook nog eens niet bruin. Ik heb nu klanten die nu het hele jaar door lekker van de zon kunnen genieten en ook zeggen: “Oh, nu word ik ook nog eens een keertje bruin!” En dat is dan weer een win-winsituatie.
BLUSSEN!
Allemaal leuk en aardig, Cindy, ik zit nu je blog te lezen met m’n cocktailtje in de hand met uitzicht op de Middellandse Zee. Onder de parasol, hoog t-shirt aan en het jeukt als een gek. Wat nu? Mijn tip: blussen! Als je op vakantie last hebt van blaasjes, roodheid en jeuk:
· Neem een lauwwarme douche en dep je huid goed droog.
· Laat vooral even de vette crèmes staan en gebruik talkpoeder (zonder menthol).
· Probeer vooral niet te krabben, want dat verergert de boel.
· Vermijd de zon (logisch lijkt me) en zware lichamelijke inspanning tijdens warm weer.
· Douche meteen als je de zee of het zwembad uitkomt en droog je af, want een natte huid is gevoeliger voor zonlicht.
· Draag katoenen kleding die losjes en makkelijk zit.
Als je huid in de vakantie ontstoken raakt of je slaapt niet meer van de jeuk, ga dan even naar de plaatselijke apotheek. Die kan je een speciale crème, gel of tablet voorschreven. Vermijd dan wel compleet de zon, vaak krijg je een hormoonzalf/antibioticazalf voorgeschreven die de huid dunner maakt waardoor je huid vatbaarder is voor pigmentvlekken.

Ik wens je een fijne zonallergieloze vakantie. Mocht je wel last hebben van zonneallergie neem dan na je vakantie contact met me op. Dan maken we een plan voor volgend jaar.
Liefs,
Torenmolen 14
7587 RN De Lutte
Tel.:
06-22618961